01 března 2015 ~ 0 komentářů

Vláčná bramborová vánočka

bramborova-vanocka Vánočka z brambor je krásně vláčná a dlouho vydrží (pokud ji naši blízcí hned nesní).

Porcí: 1 vánočka

Doba přípravy: cca 90 min

Použité suroviny:

  • 3 hrníčky polohrubé mouky
  • 1 hrníček uvařených nastrouhaných brambor
  • 1/2 hrníčku krupicového cukru
  • 3/4 kostičky droždí
  • 1/2 kostky másla
  • 2 žloutky
  • strouhaná citronová kůra
  • sůl
  • 1/2 hrníčku mléka
  • rozinky
  • vejce na potření
  • mandlové lupínky

Mouku promícháme s vychladlými brambory, cukrem, rozdrobeným droždím, změklým máslem, žloutky, strouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Tuto směs pak zelejme vlahým mlékem (dle potřeby dáme i více než 1/2 hrníčku, záleží na mouce) a vypracujeme tužší těsto. Zapracujeme do něj namočené a okapané rozinky a necháme vykynout.
Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme ji na pomaštěný papír na pečení na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlovými lupínky a dáme péci do horké trouby. Po chvilce zmírníme příkon tepla a vánočku zvolna pečeme na 45 minut.

Dobrou chuť 🙂

Partnerem serveru HrníčkováKuchařka.cz je firma Helveti s.r.o. - prodejce švýcarských hodinek Wenger, Traser a Alfex.

Napište komentář