Vláčná bramborová vánočka
Vánočka z brambor je krásně vláčná a dlouho vydrží (pokud ji naši blízcí hned nesní).
Porcí: 1 vánočka
Doba přípravy: cca 90 min
Použité suroviny:
- 3 hrníčky polohrubé mouky
- 1 hrníček uvařených nastrouhaných brambor
- 1/2 hrníčku krupicového cukru
- 3/4 kostičky droždí
- 1/2 kostky másla
- 2 žloutky
- strouhaná citronová kůra
- sůl
- 1/2 hrníčku mléka
- rozinky
- vejce na potření
- mandlové lupínky
Mouku promícháme s vychladlými brambory, cukrem, rozdrobeným droždím, změklým máslem, žloutky, strouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Tuto směs pak zelejme vlahým mlékem (dle potřeby dáme i více než 1/2 hrníčku, záleží na mouce) a vypracujeme tužší těsto. Zapracujeme do něj namočené a okapané rozinky a necháme vykynout.
Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme ji na pomaštěný papír na pečení na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlovými lupínky a dáme péci do horké trouby. Po chvilce zmírníme příkon tepla a vánočku zvolna pečeme na 45 minut.
Dobrou chuť 🙂