Bramborová vánočka
Blíží se svátky vánoční a s nimi i tradiční vánoční pečení..Co letos zkusit vánočku trochu jinak? 🙂
Porcí: 4
Doba přípravy : cca 2 hod
Použité suroviny:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek uvařených, nastrouhaných brambor
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 3/4 kostky droždí
- 1/2 másla
- 2 žloutky
- 1/2 hrnku mléka
- str.citronová kůra
- rozinky
- šp. soli
- vejce na potření
- mandl. lupínky na posypání
Postup přípravy:
Vychladlé brambory najemno nastrouháme, (brambory si můžeme uvařit i den předem:) )smícháme s moukou, cukrem, rozdrobeným droždím, žloutky, strouhanou citronovou kůrou, šp. soli a změklým máslem. Zalijeme vlahým mlékem a vypracujeme v těsto – pokud se nám zdá těsto hodně tuhé, můžeme trošku mléka přidat..Zapracujeme do něho oprané rozinky a necháme kynout.
Z vykynutého těsta upleteme vánočku, na plechu ji upletenou necháme ještě chvilku „narovnat“, potom omašlujeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a šup s ní do předehřáté trouby 🙂
Pečeme cca 45 min, pokud máte pocit, že vánočka rychle zlátne, můžete ji přikrýt alobalem a sundat ho pár min před dopečením..
Vánočka z brambor vydrží dlouho vláčná…Tedy..pokud ji nesníte hned první den 🙂